Lithium i båt
Mange båter har i dag blybatterier som tar stor plass og mange har også overgått sin levetid og leverer ikke den kapasiteten de en gang gjorde. Eller kanskje ikke klarer å dekke dagens økte behov? For mange er Lithium løsningen! Lithium er både plasseffektivt, men kanskje ikke like effektivt når det kommer til pris. Vi mener vi har løsningen for deg som ønsker å oppgradere til lithium i din båt - nemlig å bygge ditt eget batteri ved våre battericeller.
Battericeller er en kostnad- og plasseffektiv løsning!
Lithium i båt
Å installere et lithiumbatteri i en båt kan være en god investering for å forbedre effektiviteten og påliteligheten til strømforsyningen ombord. Her er noen viktige ting å vurdere når du installerer et lithiumbatteri i en båt:
Kapasitet og størrelse: Sørg for å velge et lithiumbatteri som har tilstrekkelig kapasitet til å møte strømbehovene ombord. Vurder også størrelsen og vekten på batteriet, spesielt hvis plassen er begrenset eller vektfordelingen er viktig for båtens ytelse. Båter har ofte begrenset med plass, men våre celler er veldig små og kan plasseres kreativt for å utnytte mest mulig plass.
Lading: Lithiumbatterier krever spesielle ladeparametere for å opprettholde sikkerheten og levetiden. Sørg for å bruke en lader som er kompatibel med lithiumteknologi og som kan levere riktig spenning og strømstyrke.
Overvåking og styring: Implementer et system for overvåking og styring av lithiumbatteriet for å sikre riktig lading, utlading og termisk styring. Dette kan inkludere batterimonitorer, batteristyringssystemer (BMS) og andre elektroniske enheter.
Sikkerhet: Ta hensyn til sikkerhetsaspekter ved installasjonen av et lithiumbatteri, inkludert beskyttelse mot kortslutning, overoppladning, overutladning og termiske problemer. Sørg for at batteriet er riktig ventilert og plassert i et område som er beskyttet mot fuktighet og ekstreme temperaturer. Dynamo er noe en bør passe på slik at batteriet ikke får det en kaller for “dumpladning” - altså at det pushes mer enn lithium klarer å ta imot.
Kompatibilitet: Sjekk at det eksisterende elektriske systemet ombord er kompatibelt med lithiumbatteriteknologi. Dette kan innebære å gjøre eventuelle oppgraderinger eller tilpasninger i det elektriske systemet. Sjekk komponenter som ladere, dynamoer, etc,
Profesjonell installasjon: Hvis du ikke er komfortabel med å installere lithiumbatteriet selv, bør du vurdere å ansette en profesjonell for å gjøre jobben. En erfaren installatør kan sikre korrekt installasjon og integrasjon med båtens eksisterende systemer. Vi kan ikke gjennomføre eller gi råd til selve installasjonen. Vi har god erfaring med installasjon i båt og kan gi noen hint til hva en bør se på, men en må selv stå for installasjonen. Hver båt har sine løsninger og komponenter så det finnes ikke en “one fits all”.
Ved å ta hensyn til disse faktorene og sørge for en korrekt installasjon, kan et lithiumbatteri være en verdifull oppgradering for å forbedre strømforsyningen ombord i båten din.
Hvilke produkter anbefaler vi å installere i båt?
Vi selger i dag battericeller som kan settes sammen i 12V / 24V / 48V. Feks - om du skal ha 280ah på et 12V anlegg må du ha 4 celler. Skal du doble eller tripple dette må du øke med 4 celler. Det samme for 24V som installeres ved henholdsvis 16 og 24 celler for å oppnå 280ah.
Sammen med cellene “må” du ha en BMS (batteristyringssystem). Vi vil på ingen måte anbefale å installere et lithiumbatteri uten et styringssystem da denne vil kontrollere at spenningen ikke er for lav eller høy.
Samtidig kan det være greit å installere ekstra sikkerhet ved å bruke et réle. Noen BMSer eller ladere har dette innebygget mens andre har ikke.
Ta kontakt med oss på hei@nordiclithium.no så kan vi hjelpe deg å sette opp et tilbud til deg med det du trenger!